Първите слънчеви лъчи, чистият въздух и разходките в парка са полезни за вас и децата ви, но некачествено обработените тревни площи крият опасност за здравето - кърлежите. Обилните пролетни дъждове стимулират размножаването им, а бездомните животни утежняват ситуацията.

 

obyvki-za-parka

 

Защо са опасни кърлежите?

Кръвосмучещите паякообразни са преносители на опасни и потенциално животозастрашаващи заболявания, сред които е лаймската болест. Между 20 и 30% от кърлежите в България са заразни и ухапването от тях или смачкването им с ръце и последващо докосване на очите или лигавиците може да причини заболяването. Симптомите му са неспецифични и имитират различни други болести.

Най-често при предаване на инфекцията след инкубационния период се появяват зачервяване и болка в мястото на ухапването, подути лимфни възли, температура, главоболие, умора. Ако болестта остане неразпозната и нелекувана, тя се задълбочава и към първоначалните симптоми се прибавят засягане на ставите и сърцето, проблеми с очите – конюнктивит, симптоматика от страна на нервната система – менингит, радикулит. По време на своя трети етап болестта засяга тежко органи, тъкани и системи в тялото и може да има фатални последици.

 

Как да намалите вероятността от зараза при ухапване от кърлеж?

Колкото по-дълго стои впит кърлежът в тялото ви, толкова по-вероятно е да ви зарази. В идеалния вариант трябва да се извади от медицинско лице незабавно. Така свеждате риска до минимум. Не правете опити да отстранявате кърлежа сами, за да не го скъсате, при което част от него да остане в кожата. Не третирайте мястото с бабини методи за отстраняване като алкохол и терпентин. Употребата им ще доведе до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа и така само увеличавате риска от зараза с лаймска болест, ако кърлежът е инфектиран.

След отстраняване на кърлеж наблюдавайте поне месец мястото за поява на сърбеж, болка, зачервяване и други оплаквания. При появата им търсете медицинска помощ. Установена навреме, лаймската болест се лекува с антибиотици.

 

 

Как да се предпазите от кърлежите?

Най-доброто лечение е превенцията. За да се предпазите от кърлежите:

- Бъдете внимателни в тревните площи и предпочитайте добре обработени против кърлежи паркове.

- Поставете на тялото си репеленти против кърлежи.

- Носете светли дрехи, за да може да забележите по-лесно опасността, ако полази тялото ви.

- Оглеждайте щателно детето и себе си веднага, щом се приберете вкъщи.

- Обувайте високи обувки и дълъг панталон на детето, когато ще играете в парка.

- Избирайте внимателно и вашите обувките за парка. Високите обувки, покриващи глезена, могат да изиграят чудесна роля за превенция от кърлежите. Избягвайте чехли и сандали, с които краката ви не са предпазени. Идеални за пролетно-летния сезон са дамските кецове и маратонките. Естествено те трябва да са удобни, леки, предполагащи дълги разходки като този модел на онлайн магазин Арена - даски маратонки Balena. Изработени от висококачествена еко кожа, те осигуряват нужния комфорт, удобство при интензивно движение и предпазват ходилата от опасните кърлежи. Решени са в нежни пастелни цветове – в унисон с пролетното ви настроение.

 

kecove-za-parka

 

Друг модел, грижещ се за комфорта и сигурността ви по време на разходка в парка, са дамските кецове на платформа с височина над глезените. Дебелата им платформа помага за предпазване от кърлежите, държейки ви високо над тревата. Този модел обгръща краката и затруднява проникването на опасните паякообарзни. Дамски кецове на платформа Alona са не само удобни, но и шик, съобразен с последните тенденции, шестващи на модния подиум. Изработени от текстил, те са нежни към краката в летните жеги и не позволяват изпотяване и спарване. Решени в наситено червен цвят и в бяло, кецовете са подходящи за съчетаване с всеки стил на обличане и дават възможност за съчетаване с богата гама цветове.

 

sportni-obyvki-za-razhodka

 

Ако все пак забележите опасните нашественици, впити в кожата ви, не ги мажете с нищо и не ги пипайте. Потърсете лекарски съвет и помощ възможно най-бързо.

По-стари публикации По-нови