Вероятно сте се чудили защо някои дами твърдят, че не могат да ходят с равни обувки, а други са нестабилни дори върху нисък ток. Причината за това се крие в стъпалото и по-точно в индивидуалната му специфика.

Перфектната височина на тока или подметката на обувката е индивидуална и зависи от ходилото и гъвкавостта на т.нар. талусна кост. Формулата за изчисляването ѝ е трудоемка, поради което ще се опитаме да олекотим информацията и да ви насочим към подходящите за вас обувки без необходимост от сметки.

 

 

Обувки, подходящи за дами с мобилност в талуса

Дамите, чиито стъпала се отличават с по-висок свод и достатъчна мобилност в талуса, могат да си позволят с лекота и комфорт да носят обувки с височина на тока около 8 см. Той е идеален за тях, подържа ходилото, без да го уморява, и не води до болка и дискомфорт независимо колко часа изкарват, ходейки на ток. Дамски обувки на ток Kalea  - изчистен модел, изработен от еко велур, чиито ток е 8.5 см., са идеалният избор за тези дами. Бутик Арена предлага разнообразие от дамски пролетни обувки с тази височина, сред които да намерите своя чифт.

 

damski-obyvki-na-visok-tok

 

Обувки, подходящи за дами с плоско стъпало

Плоските стъпала са резултат от спадане на един от двата свода на ходилата – надлъжния или напречния. Това може да е вродено или да се появи в по-късна възраст като резултат от наднормено тегло, неправилен избор на обувки, продължително стоене прав и различни заболявания. Огромен процент от жените не могат да подбират правилно обувките си така, че те да са подходящи за стъпалата им, с което ги натоварват и деформират. Неправилният избор на обувки води до болка в прасците и като цяло в мускулите на краката, болки в ставите и кръста. За да подобрите състоянието си, постарайте се да ходите колкото може повече време боса, правете редовно гимнастика на ходилата и опитайте ортопедични стелки. Преди всичко обаче заложете на правилните обувки. Идеални за дамите с плоски стъпала са обувките с ток около 4-5 см. Колкото и парадоксално да звучи обувки ниски  като балеринките и спортните обувки с изцяло равна и ниска подметка, не са подходящи за плоскостъпие. Напротив – те утежняват състоянието. За разлика от тях обувките с около 4 см. височина осигуряват нужната опора там, където е нужно, и поддържат стъпалото.

Дамски обувки на ток Venecia са изчистен, стилен и елегантен модел с ток 5 см., идеален за дамите с плоски стъпала. Дебелината на тока осигурява допълнително удобство и комфорт при носене. Моделът се предлага от бутик Арена в разнообразие от атрактивни и модерни цветове, искрящи като благороден метал – сребро, бронз, злато и класически черен цвят. Изработени от висококачествена изкуствена кожа и с каишка, придържаща обувките стабилно към ходилата, те са идеални за топлото лято. Отворените пети позволяват проветряване и охлаждане на ходилата, а затворените пръсти правят модела подходящ и за офиса, където бизнес етикетът не допуска чехли и сандали.

 

damski-obyvki-s-nisak-tok

 

Какви спортни обувки да носим при плоски стъпала?

Спортът е важен за здравето на краката и ходилата, но практикуван с грешните спортни обувки, той може да доведе до травми и повече негативни последици, отколкото ползи. Дамите с плоскостъпие е добре да използват ортопедични стелки по време на спорт и да избират кецове и маратонки, които не са равни, а с повдигната пета или с лека платформа. Дамски маратонки Corrine са подходящ модел на платформа, който ще ви завладее със своята атрактивна визия и спечели с комфорта си.

 

damski-maratonki-na-platforma

 

Ако имате проблем с ходилата и болка в тях, краката и кръста си, не пропускайте консултацията с ортопед за коригиране на свода, преди да е станало късно.

По-стари публикации По-нови